Poroholma

Purjelaivasatama

Rauman Poroholma - Purjelaiva M/Aux Kathrina

Poroholman lomakeskuksessa sijaitsee purjelaivasatama, jota kotisatamanaan pitää kolme historiallista purjelaivaa. Suomen suurin purjehduskuntoinen, raakapurjein varustettu purjelaiva priki Gerda. Täysin purjehduskuntoinen ja edelleen risteilevä, vuonna 1949 rakennettu kuunari Kathrina. Museolaivaksi muutettu, vuonna 1947 valmistunut kaljaasi Marita.

Rauman Poroholma - Vierasvenesatama
Kuunari Raumalla

Priki Gerda

Gerda palvelee Poroholman laiturissa juhlatilana, karaokeravintolana ja laivahostellina

Gerda kääntää katseita niin laiturissa kuin merelläkin, eikä ihme: 49-metrinen priki Gerda on paitsi Suomen suurin, myös ainoa raakapurjealus.

Gerdalla purjehtiminen on haastavaa ja se vaatii erityisosaamista. Aluksessa on kaksi 30-metristä mastoa ja kummassakin 5 raakaa. Purjeita on 15, plokeja noin 300 ja köyttä yhteensä yli 5 kilometriä. Kaikki purjeisiin liittyvät manööverit ovat suhteellisen suuritöisiä operaatioita ja niihin vaaditaan paljon käsipareja. Gerdan tilavuus on jopa 286 rekisteritonnia. Priki gerda viralliselta nimeltään Gerda Gefle rakennettiin ruotsin gävlessä 1995-2005. Alus on replika samannimisestä rahtipurjelaivasta joka valmistui sekin gävlessä 1869. Alkuperäinen briggen Gerda seilasi aina 1930-luvulle asti kunnes siirtyi museoalukseksi Ruotsiin Gävleen, jossa se tuhoutui vuonna 1959.

Lue lisää Gerdasta ►

Lue Gerdan tarina täältä ►

 

purjelaivasauna

Kuunari laiturissa

Kuunari merelläM/aux Kathrina

Kahrinan ruumassa toimii purjelaivaravintola Puosun kellari Purjehduskaudella alus risteilee, lisätiedot: kathrina.fi

Kathrina on poikkeuksellisen hyvin rakennettu 3-mastoinen kuunari: 31,75 m pitkä, 7,34 m leveä ja syväys lastattuna n. 2,5 m. Alus laskettiin vesille keväällä 1949.

M/aux Kathrinaa rakennettiin vuosina 1947-1949 Sarvisalossa, Pernajan kunnassa. Rakennusmestarina toimi laivanrakentaja Albin Gustafsson Porvoosta ja työnjohtajana Härkäpään kylästä kotoisin oleva Walter Forsell.
Arne Lindberg, Kathrinan ensimmäinen päällikkö, purjehti 3-4 hengen miehistöllä Itämerta Suomen, Ruotsin ja Tanskan välillä kuljettaen mm. kahvia, polkupyöriä, terästä, hiiltä, viljaa, puutavaraa ja kalkkia. Vuosina 1953-1971 Kathrina kuljetti n. 300 000 tonnia hiekkaa Suomen rakennusteollisuudelle.
1970-luvun alussa Kathrina myytiin Richard Thompson Coonille. Hän aloitti pitkäaikaisen ja perusteellisen kunnostustyön muuttaakseen sen lastilaivasta matkustaja-alukseksi. Työt tehtiin hiljalleen, ensin Sarvsalössä, sitten Sköldvikin telakalla, sen jälkeen Ruoholahdessa Helsingissä ja lopuksi kuivatelakalla Suomenlinnassa.
Juha Stillman osti Kathrinan 1993 ja jatkoi Johanna Paneliuksen kanssa jo muutaman vuoden pysähdyksissä ollutta projektia. Alus sai lopulta uudet kannet, perähytin, tankit, moottorit, sähköt, vesijärjestelmän, mastot, puomit jne. Kathrina päätettiin takiloida latvapurjekuunariksi. Kunnostuksesta tehtiin muutama TV- ja radio-ohjelma.

Laiva siirtyi vuonna 2012 useamman purjelaivan omistavalle RPR Groupille, mutta laivasta vastaa edelleen jokapaikanmatruusi Hugo Stillman, joka on viettänyt Kathrinan parissa suurimman osan elämästään.
Nyt jo yli 60-vuotias Kathrina on katsastettu matkustaja-alukseksi ja purjehduskauden aikana se tekee tilausristeilyjä. Laiva toimii Puosun Kellari ravintolana talvisin Helsingissä ja kesäkauden ajan Raumalla, Poroholman lomakeskuksessa.
Vuonna 2015 komea alus läpikävi mittavan remontin Suomenlinnan Viaporin telakalla, jonka yhteydessä laivasta on purettu entinen kabinetti sekä saunatilat. Niiden paikalla sijaitsee nyt huippukokkienkin vaatimukset täyttävä uusi keittiö.

 

Laivasauna
Laivasauna
Laivasauna

Kuunari merellä
Kuunari Raumalla

Kathrina on varattavissassa myös yksityskäyttöön purjehduksiin merelle tai juhliin laiturissa.

Lisätiedot ja myynti:

www.kathrina.fi
tai www.poroholma.fi/kathrinaM/aux Marita

Maritan kannella toimii purjelaivaravintola Captain Jack´s.

M/aux Marita on rakennettu Porvoon saaristossa vuonna 1947. Laiva on tyypiltään kaljaasi, kaksimastoinen purjelaiva, jossa on apumoottori. Alun perin laiva on rakennettu rahtilaivaksi - sillä kuljetettiin mm. hiekkaa Vessööstä (Porvoon saaristossa) Helsinkiin. M/aux Marita kuuluu vuodesta 1994 Suomen Museoviraston ylläpitämään Perinnelaivarekisteriin. Maritan pituus 27,8 metriä, leveys 7,3 metriä, purjepinta-ala 276 neliömetriä ja syväys 2,3 metriä.


Laivasauna
Laivasauna
Laivasauna

Marita toimii Captain Jack`s -purjelaivaravintolana Poroholman Lomakeskuksessa.

Lisätiedot ja myynti:

(02) 533 5522 tai info@poroholma.fi
www.poroholma.fi/captainjacks
Captain Jack`s on Facebookissa

 

Ruori